Monday, May 27, 2013

Rahsia Di Sebalik Wudhu

No comments:

Assalamualaikum . 
Bismillahirrahmanirrahim :)



Hari nie Fifa nak share pasal Rahsia Di Sebalik Wudhu. Here we go :3

1.. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2.. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak. Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

3.. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".

4.. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

5.. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, lindungilah daku dari terik matahari di padang Mahsyar dengan Arasy Mu".

6.. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".

7.. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8.. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".
 
Nota Kaki : Kalau nak suruh wajah korang yang manis manis comel comel tu kekal segar and bersih , jangan lap air wudhu yang melekat kat wajah kita sebaliknya biarkn dia kering sendiri dan meresap masuk dalam liang liang wajah !  Sebab tulah , orang yang solat wajah mereka bercahaya . Allahuakbar :)

Thanks for reading . Stay Blessed :3

Thursday, May 23, 2013

Wanita Indah Dalam Islam

No comments:


 ASSALAMUALAIKUM :D 


Alhamdulillah hari nie tergerak pulak nak cerita about WOMAN . Bagi Fifa sendiri perempuan tu really special dari atas bawah kiri kanan dia . Although wanita mempunyai sifat lemah but ketabahan diorg mampu mengatasi semua obstacles . How wonderful . MasyaAllah :')

And here are the ciri ciri of wanita indah dalam Islam

Bertakwa . Orang yang bertaqwa Allah pelihara , Allah sayang . Allah angkat darjat dia . MasyaAllah . Nak jadi orang bertakwa kena jadi pemaaf , pemurah , mampu kawal nafsu , berbuat kebaikan and sentiasa bertaubat .
Firman Allah : إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عَندَ اللَّهِ أَتْقَـكُمْ

 “….Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu di sisi Allah adalah orang yang paling bertaqwa diantara kalian…” [alHujurat (49) : 13]

2  Next is beriman dengan perkara perkara yg ada dalam rukun iman . Percaya pada kuasa Allah SWT dan kemuliaan Nabi Muhammad SAW :)

Rajin baca al-Quran dan sentiasa takut pada Allah . Kalau nak hati sentiasa tenang the solution is baca al-Quran . Its betterlah drpd teguk arak and buat something tak snonoh just utk release tension konon .

 Comel sangat ~

Patuh perintah Allah . kat sini Fifa nak highlight pasal AURAT . Nowadays , ramai sangat girls yang still kurang faham konsep tutup aurat . and sejujurnya , i'm one of them . Bagi Fifa , people yg ckp belum sampai seru or belum dapat hidayah utk tutup aurat memang nonsense . Dear girls , tutup aurat itu wajib no excuses sepatutnya . Lagipun sincerely , girls sangat sangat cantik in hijab . 
Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. [Hadis riwayat Bukhari dan Muslim]
 5  Taat kepada ibu bapa . Parents kan memang banyak sgt berjasa kpd kita so as a good daughter kita knalah hormat mereka , sayang mereka . For me , my parents are my everything ! Disebabkan mereka , Fifa still dapat hidup dengan rezeki yang mereka cari . Syukran Allah . ILYSM ♥

 
Menjaga lisannya dari perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah). As already known , perempuan adalah makhluk yang suka bercakap . but sometimes , mulut kita tu mesti ade je rase nak cerita pasal orang lain , komen itu komen ini that might hurt anybody else . Rasa eager nak mengumpat pasal org sentiasa ada . kan kan kan ? but for a wonderful muslimah , benda nie kita kena jaga . 


Thts all yg sempat fifa list . Actually banyak lagi . Fifa pun tak perfect . banyak lagi ciri ciri wanita indah nie xwujud in myself but I always trying my best to move forward leading to a better me . May Allah ease :) So girls let us change ourselves ! 

p/s :
Doa wanita lebih maqbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah s.a.w. akan hal tersebut, jawab baginda : “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

Thanks for reading . Stay Blessed :3

Saturday, May 11, 2013

Mama's Day :')

No comments:
 

Tomorrow is The Mother's Day and believe me that i still dont have any gift to be given to my mum . How bad it is ?  But , my mum isnt home for 2 days attending a Nurse Day Ceremony in Putrajaya . My home seems a lil bit shy without her . 

From heart and soul ,
 My mum is the best woman ever exist in my life . she's wonderful , courage ! I'm glad and just grateful to have her . She's always behind me , always there to raise me up whenever i fall or being knocked down . Thanks mom . u've taught me a lot . sorry for making u upset w my decision to back to my old school . u light up my world . Love u MOM :') 



Thanks for reading . Stay Blessed :3