Wednesday, July 24, 2013

Life Partner

No comments:
Assalamualaikum :) 

Okay , okay . kalau cakap pasal benda nie mesti ramai yang excited kan >< Ngaku jelaaa kay ? HAHA :D Actually terfikir nak post pasal nie sbb hari tu dlm English class , kitaorang discuss questions pasal short story ' THE FRUITCAKE SPECIAL' . And dalam banyak banyak soalan ada soalan macam nie ditanya : 

What is the most important quality that your life partner must have ? Explain your answer .
Then , Madam soal soal jawapan student student lain . ada yg cakap responsibilty lah sbb nnti kawen senang bini tahu buat semua bende . ada banyak laa lagi kot . anddddd tibe turn Fifa . K . Berdiri and baca my answer .

The most important quality tht my life partner must have is sense of humour . It is because i wish my marriage life become more marrier and he's the one who gonna make my day :)
 Yes , Fifa nak orang yang pandai buat lawak k . InsyaAllah . Haritu time boring boring ade laa jugak pernah borak pasal nie dgn geng geng kat skolah . Perghh . Gempak siot taste diorang . Nak yang mata biru , speaking , tinggi , putih , romantic . Haha . Tapi tuu bukan taste Fifaa at all . Tapi kalau dapat apa salahnya ? *gedikk *

Act , Fifa suka budak budak kampung je kot . Maybe diorang lebih matang . KOT ? Yang penting seorang Islam yang soleh sebab lelaki dicipta untuk memimpin bukan untuk dipimpin , berbangsa Melayu . Sopan santun dan mempunyai senyum yang manis . InsyaAllah . Amin .

Tapi bila dah kahwin yang penting kita kena jaga hubungan kita dengan Allah , baru Allah jaga hubungan kita dengan orang lain . Kadang kadang ramai yang tanya , "Fifa , awak tak sunyi ke tak pernah couple ? " and i answered , sunyi tu ada tapi yang penting sekarang cita cita . Lagipun , kita bukan sorang , Allah kan ada . Single is better than couple . Cakap pasal couple , ade lak isu couple Islamik .

Kakak adik abang pak cik makcik , couple itu haram . kalau dah haram takde dah nk timbul Islamik Islamik nie bagai . Macamana boleh jadi couple Islamik sedangkan berindu rinduan itu pasti berlaku and itu akan jadi zina hati . Right ? so better kalau uolls suka seseorang , better u pendamkan sebab bende tu Jihad , InsyaAllah :) 
 Astaghfirullahalazim .K dah dah . Assalamualaikum :)

Thanks for reading . Stay Blessed :3

Friday, July 12, 2013

Sejenak terfikir .

2 comments:
Assalamualaikum .
Bismillahirrahmanirrahim :)

Alhamdulillah hari nie dah masuk hari ke 3 bulan Ramadhan . Bersyukur . Masih sempat jugak Fifa bertemu dengan Ramadhan kali nie . Throw back to petang kelmarin , Papa pergi jemput Fifi balik dri MRSM Pengkalan Chepa . Then , Fifi still tak keluar keluar , kitaorang call phone dia plak off . Then , after a long wait , Papa pergi panggil dia kat asrama . 
 Sampai je rumah . Papa and Mama terus pegi pasar Ramadhan . Then , Fifi without a smile on her face terus masuk bilik and ambil wudhu terus solat asar . Mase dia tengah solat , Fifa dengar suara orang menangis . Lepas dia solat , dia still nangis . but bila Fifa pujuk dia semakin kuat dia nangis . Masih tak faham , dia menangis sebab ape ? Then i asked her :

Me : Dah dah . jangan nangis . Nape nangis nie ? kene marah ke ? 
Fi : Kesian dekat papa dia tunggu adik lama lama tadi . Tapi betul , adik penat sangat sampai tertido . Adik kunci jam telefon tapi bateri fon habis . Adik pon tak tahu kenape adik asyik tidur je dari semalam . Next week , adik taknak balik dah . Takut lambat lagi . (in tears) 
Me : Dah . Its okay la . 
Fi : Dah dua kali dah adik lewat . Dua kali ulang silap yang sama . 
Me : Sabarlah . Kita manusia , suka buat silap . Kakak sendiri pun buat silap yang sama . Dua kali lari dari SBP . Kita memang boleh janji yang kita tak ulang silap tu lagi , tapi we're just human . Kita manusia. Tak semestinya kita takkan ulang silap kita . Manusia tu lemah . (then , Fifa plak yang keluar air mata) . 

Then mama balik dari pasar Ramadhan . Realized yang fifi menangis . Mama terus cakap . 

Mama : dah dah . Jangan menangis . Mama tak marah pun adik lewat . cakap , sape yang marah ? bukannnya adik nak pun jadi lewat camni . Kan ? 

 And memang ternyatalah , ayat dari mulut seorang ibu memang power . Thanks my precious Mama ♥ .

---------------------------------------------------------------------------------
  * Pagi tadi selepas Subuh , dapat berita yang Nenek and Atuk Saudara accident . My nenek saudara meninggal on the spot but her husband that i called Pak Ngah tak sedarkan diri , and semakin tenat . Actually , mereka baru balik dari tunaikan solat Subuh di surau . MasyaAllah , satu husnul khatimah yang baik . Meninggal pada bulan Ramadhan , Hari Jumaat dan meninggal dalam perjalanan pulang dari surau untuk menunaikan tanggungjawab manusia kepada Allah . Alhamdulillah . bahagialah kamu di bawah bayangan Syurga . Tapi , Fifa terfikir apa yang akan berlaku kpd Pak Ngah bila dia sedar nanti and dpt tahu isterinya meninggal dan tak sempat melihat isteri yang dicintainya dikebumikan . MasyaAllah .

Thanks for reading . Stay Blessed :3